ElectricMotorcycleForum.com

  • February 18, 2018, 01:52:17 AM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Electric Motorcycle Forum is live!

Pages: [1]

Author Topic: 2012 Zero XU "Glitch"  (Read 1937 times)

craigq

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 130
    • View Profile
2012 Zero XU "Glitch"
« on: July 31, 2013, 05:51:14 PM »

So there is the official recall for the 2012 S/DS "glitch" motor controller issue. No mention of the 2012 XU though.

Guess what happened while commuting this morning... odd noise/pulsing for about 1KM, I shut it down and inspected for anything odd, powered it back up and continued, then 1KM later the power cut out completely while riding through a corner. I've notified both Zero and Transport Canada.

It seems like one thing after another with this bike. Has anyone else experienced the "glitch" with an XU? I think vchampain mentioned it...
Logged
bikeless

protomech

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1974
    • View Profile
    • ProtoBlog
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #1 on: July 31, 2013, 09:21:57 PM »

I think the original glitch was thought to be specific to the sincos encoder on the dual-rotor S/DS bikes. The PMAC motor on the XU is single-rotor.

Can you describe the noise/pulsing effect you saw? That sounds very much like the glitches I've seen on my S.

Do you know if the controller firmware has ever been updated?
Logged
1999 Honda VFR800i | 2014 Zero SR
Check out who's near you on frodus's EV owner map!
http://protomech.wordpress.com/

craigq

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 130
    • View Profile
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #2 on: July 31, 2013, 09:47:02 PM »

Hi protomech! The bike's controller firmware hasn't been updated, whatever it shipped from the factory is what it currently has. The BMS was replaced/updated a couple of weeks ago, but the dealer only had the power pack, not the bike.

I'd describe it as an audible noise (can't describe further as I normally ride with earplugs, I'll describe it better tonight w/out earplugs) that coincided with what felt like very minor output power fluctuation even if the the throttle was kept at a constant position. That went on for a little bit, then I was coming out of a corner and attempted to apply throttle when the motor died.

Has your bike been repaired yet?
Logged
bikeless

protomech

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1974
    • View Profile
    • ProtoBlog
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #3 on: July 31, 2013, 10:06:42 PM »

Yeah, that sounds pretty much exactly like what I've seen recently.

The last I heard was the motor had been shipped back to Zero, and it was expected to be repaired quickly. I need to follow up on that; I'll post an update to the 2012 glitch thread.
Logged
1999 Honda VFR800i | 2014 Zero SR
Check out who's near you on frodus's EV owner map!
http://protomech.wordpress.com/

craigq

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 130
    • View Profile
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #4 on: July 31, 2013, 10:32:03 PM »

Spoke with Zero customer service, they advise getting the bike to the dealer, with it requiring anything from firmware upgrades to possibly a new motor. We'll see how long this one takes. Flatbed towing fees are going to be awesome...


EDIT: commute home was uneventful. Motor sounded normal, no odd noises.
« Last Edit: August 01, 2013, 01:14:01 AM by craigq »
Logged
bikeless

vchampain

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 159
    • View Profile
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #5 on: August 01, 2013, 03:16:31 AM »

Hello !

Yes I had the glitch : many times, the motor stopped either after a road bump, or after a few km, without clear reason. After stopping and restarting it worked again, but after the motor stopped while lane switching, I took the bike to my dealership. The XU is currently repaired, they sent it back to Netherlands. I still don't know what happened. In the meantime, i bought a Zero S 2013.

V
Logged

BenBrown

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #6 on: August 14, 2013, 09:35:07 AM »

I've had that problem.. in fact I rode all of 14 days on my 2011 xu since May.  The rest of the time has been spent trying to get it fixed.  I'm about to consider a 2012 xu, but if that is still a problem I'm sincerely worried.  I wonder how many 2012 xu owners have not had a problem with this?
Logged

vchampain

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 159
    • View Profile
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #7 on: August 18, 2013, 11:05:26 PM »

If you go for a 2012 XU, ensure the seller has it sent to the factory and fixed before you get it !
Logged

craigq

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 130
    • View Profile
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #8 on: August 24, 2013, 01:32:38 AM »

Latest news from Zero is that it requires a firmware upgrade...
Logged
bikeless

mentalvmaxrider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 44
    • View Profile
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #9 on: September 15, 2013, 10:48:12 PM »

Hello everyone. I have 750kms trouble free on my 2012 xu so far. When did you guys experience this issue ie: at what mileage?
Logged

craigq

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 130
    • View Profile
Re: 2012 Zero XU "Glitch"
« Reply #10 on: September 16, 2013, 12:36:52 AM »

Around 1800 KM. Mine's an early build, one of the 1st XU's in Canada for 2012.
Logged
bikeless
Pages: [1]